Καθαρές Παραλίες

Home / Ecology / Καθαρές Παραλίες
Καθαρές Παραλίες

Καθαρές Παραλίες

0 11

Τι κάναμε την Κυριακή ; 

Τη Κυριακή  26 Αυγούστου τα βήματα μας μας έφεραν αντί σε μια πεζοπορία φροντίδας σε μια από τις υπέροχες παραλίες της Κατερίνης!

Όχι για να χαλαρώσουμε όπως συνήθως σε μια παραλία αλλά για να προσφέρουμε κάτι δημιουργικό και ουσιαστικό ! Περίπου 31 εθελοντές πολλών ηλικιών μαζευτήκαμε στην παραλία Κατερίνης και περάσαμε μια υπέροχη μέρα καθαρίζοντας την ακτή από τα σκουπίδια.

Η παραλία της Κατερίνης

Η παραλία Κατερίνης είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο όμορφες παραλίες, ωστόσο λόγω του βορινού προσανατολισμού της κάθε χρόνο γεμίζει με σκουπίδια που έρχονται από τον κόλπο και παραμένουν στην ακτή και στον σημαντικό υγρότοπο.

Συμμετοχή & διαδικασία !

Οι 31 εθελοντές με πολύ ενθουσιασμό σκορπίστηκαν στην ακτή και σαν εργατικές μέλισσες μάζεψαν πλαστικά κυρίως απορρίμματα. Τα μανίκια σηκώθηκαν και σύντομα και τα μπατζάκια καθώς πολλά κόμη σκουπίδια υπήρχαν στα ρηχά νερά της παραλίας αλλά και του υγρότοπου.

Στο τέλος της μέρας αφού ζυγίσαμε δειγματοληπτικά από τις πολυάριθμες σακούλες που γεμίσαμε, εκτιμήσαμε ότι μαζέψαμε περίπου 1,5 τόνο σκουπίδια !

Ο στόχος μας ήταν κυρίως το πλαστικό καθώς είναι τόσο ανθεκτικό και παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον μολύνοντας τους ωκεανούς.

Τι συμβαίνει με τα πλαστικά ;

Τα πλαστικά δεν διαλύονται όπως ο περισσότερος κόσμος πιστεύει αλλά σπάνε σε μικρότερα κομμάτια. Τα ζώα μπερδεύουν αυτά τα κομμάτια με φαγητό και τα τρώνε σε σημείο που το στομάχι τους γεμίζει και δεν χωρά τη κανονική τους τροφή και πεθαίνουν..

Επιπλέον το πλαστικό συμπεριφέρεται σαν σφουγγάρι στη θάλασσα. Ρουφά πολλά τοξικά που παράγονται από τη βιομηχανία ή την εντατική αγροτική παραγωγή που κανονικά θα διαλύονταν και τα κρατά συγκεντρωμένα. Όταν αυτό το “ενισχυμένο” πλαστικό το τρώνε τα θαλάσσια ζώα οι ταξίνες μεταφέρονται μέσω της τροφικής αλυσίδας στο πιάτο μας.

Τα ευρήματα μας

Σε ότι αφορά τα απορρίμματα που μαζέψαμε στη θάλασσα υπήρξε ένα ενδιαφέρον μείγμα : άδεια μπουκάλια νερού, καπάκια, πλαστικές σακούλες, πλαστικές συσκευασίες.

Αφήνουμε πίσω μας μια καθαρή παραλία και όμορφες αναμνήσεις από τη ζωντανή αυτή μέρα ! Μερικοί από τους συμμετέχοντες μπορεί να είστε πιασμένοι αλλά τα πήγατε τέλεια !

Καθαρίζοντας τις παραλίες μπορεί να μοιάζει μια μικρή κίνηση, ωστόσο είναι ένα σημαντικό βήμα απέναντι στη μόλυνση του περιβάλλοντος και είναι σίγουρα μια δράση που δείχνει πως ο καθένας μας έχει τη δύναμη να κάνει κάτι γι αυτό !

Μικρές προσπάθειες σαν κι αυτή μπορούν να έχουν σημαντικό αποτέλεσμα εφόσον πολύς κόσμος συμμετέχει. Μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα να συμβούν !

Leave a Reply

Your email address will not be published.